Казне за продају пиротехничких средстава

Неизоставни манир који прати новогодишње и божићне празнике је одјек петарди.

И поред апела надлежних служби, и лекара да је употреба пиротехничких средстава веома опасна и може нанети тешке телесне повреде, млађа популација, ипак проналази начине да дође до ових запаљивих предмета.

Како би се сузбила ова појава, директори основнох школа, у овом периоду наредбама упозоравају ученике да не користе петарде у школском дворишту, док је законодавац предвидео казне за неовлашћену продају пиротехничких средстава од 50 до 100 хиљада динара.

За малолетна лица која на јавном месту бацају петраде одговараће родитељи.

Иако нас од свечаног дочека 2018. године дели пар седмица, звук пиротехничких средстава у овом периоду је свакодневна појава.

Поготово у вечерњим сатима, у насељима Аеродром, Ердоглија, Палилула,центру. Потиче углавном од млађих суграђана који звуком петарди и осталих све гласнијих пиротехничких средстава ремете јавни ред.

Крагујевчани углавном негодују због ове врсте узнемиравања које утиче на бебе, старије суграђане, а нису ретки примери да се и кућни љубимци додатно узнемире.

У основним школама директор и наставничко веће упозоравају ученике да је бацање петарди и употреба пиротехничких средства строго забрањена и да ће ученици који не буду поштовали ову уредбу бити најстроже кажњени.

У Основној школи “Мирко Јовановић” која је иначе највећа у Шумадији и има 1 270 ученика у току је реализација пројекта “Играј се безбедно , ракете и петарде нису играчке”.

Психолози тврде да је бацање петарди својствено углавном дечацима који би желели да се на тај начин истакну у друштву и привуку пажњу.

Опасне игре школараца са петардама могу да нанесу тешке телесне повреде. Опасне су по здравље јер поред хемијских састојака садрже и отровни селен па могу да изазову опекотине, оштећење вида, слуха и тешке повреде шаке.

Конунална полиција у Крагујевцу санкционисаће сваки законски прекршај када је реч о пиротехничким средствима. То се углавном односи на продавце који на неовлашћеном месту продају петарде.

Новогодишње и божићно весеље подразумева веселу атмосферу уз музику, обиље хране и неизбежне петарде.

Потпуно је немогуће искоренити употребу пиротехничких средстава у слављеничким приликама, али је бар могуће да ова за многе непријатна појава ублажи.

Један од начина прописао је и законодавац који предвиђа казну од 50 до 100 хиљада динара за продају и поседовање, а за малолетна лица која на јавном месту бацају петраде одговараће родитељи.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *