Кинески Суџоу и Крагујевац покрећу сарадњу у области културе

У Скупштини града Крагујевцa, организован је пријем за делегацију кинеског града Суџоуа.

Ова делегација је из књижевних и уметничких кругова и има за циљ успостављање сарадње са локалним институцијама културе.

Крагујевац, као град који је богат културним садржајима и који се налази на врху културолошке мапе наше земље, жели да кроз међународну размену успостави сарадњу са овом кинеском метрополом.

Један од најлепших кинеских градова је Суџоу, метропола у којој живи преко милион и по људи, познат по богатом културно – историјском наслеђу старом више од две и по хиљаде година али и по бројним природним лепотама.

Представници града Крагујевца су са делегацијом овог важног кинеског трговинског али и уметничког центра размотрили конкретне начине остваривања међусобне сарадње.

Кинески посланици из области културе планирају да већ у октобру ове године организују велику међународну размену студената и професора у Холандији, на коју су позвани и студенти из Крагујевца, као једног од водећих универзитетских градова у Србији.

Представници града Крагујевца су госте упознали са богатом локалном понудом културних манифестација, музичких дешавања, као и чињеницом да велики број ликовних уметника живи и ствара у нашем граду, у нади да ће бити успостављена широка културолошка сарадња.

Овом приликом члан градског већа за културу, Миљан Бјелетић, описао је манифестације међународног карактера које се одржавају у Крагујевцу: Крагујевачко бијенале, Салон антиратне карикатуре и Интернационални фестивал уметника хармонике.

Међународна сарадња кинеског Суџоуа и Крагујевца ће свакако подстицајно деловати на развој културе и уметности оба града али и на прихватање различитости две удаљене цивилизације.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *