Ко има право на новчану социјалну помоћ

У Крагујевцу прошле године право на новчану социјалну помоћ, коју додељује Град, остварило је око 4000 породица.

Основни критеријум за доделу ове помоћи у износу од 8 хиљада динара, је да су корисници домаћинства изузетно тешког материјалног положаја.

Подршка социјално угроженим категоријама становништва реализује се у циљу сузбијања сиромаштва на националном нивоу. Иначе у Србији 5 одсто становништва остварује право на социјалну помоћ.

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђене Законом о социјалној заштити.

У Крагујевцу прошле године право на новчану социјалну помоћ остварило је око 4 хиљаде домаћинстава, са нешто мање од 9 хиљада чланова породице.

Право на новчану социјалну помоћ може остварити појединац односно члан породице који није продао или поклонио непокретну имовину или се одрекао права на наслеђивање непокретне имовине.

Ако не поседује покретну имовину чијим коришћењем или отуђењем, без угрожавања основних животних потреба, може да обезбеди средства у висини шестоструког износа новчане социјалне помоћ која би му била утврђена законом.

Истраживање републичког завода за статистику показује да је стопа сиромаштва у Србији 25,5 одсто, те је четвртина грађана у ризику да постане сиромашна. Ризицима од сиромаштва најизложенији су млади од 18 до 24 године.

Исто тако ово право може остварити појединац или члан породице ако није закључио уговор о доживотном издржавању, као и појединац који је неспособан за рад, односно породица чији су сви чланови неспособни за рад, ако поред стамбеног простора који одговара потребама породице имају земљиште у површини до једног хектара.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

One thought on “Ко има право на новчану социјалну помоћ”

  1. Dobar dan predao sam u Jagodini svu potrebnu dokumentaciju u julu mesecu 2019 za dobijanje socijalne pomoci i ostavio mob jer su rekli da ne moram biti uu stanu 24h sto i nije moguce oni su navodno dolazili Ja nisam bio tu u stanu ali me nisu zvsli na mob kao da teraju inat i da nece da mi daju socijalu u roku od 15dana sam napisso zalbu ali i dalje nema nikakvog odg da li mogu imam pravo angozovati advokata da ih tuzim da uzmem ono sto mi pripada

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *