Санација водотокова – један од приоритета у овој години

Санација водотокова другог реда на територији Шумадијског управног округа, који су у надлежности локалних самоуправа, један је од приоритета Окружног штаба за ванредне ситације за ову годину.

Спровођење превентивних мера планирано је и у области заштите од пожара, а предвиђена је и израда планских докумената.

Уређење водотокова у значајној мери доприноси смањењу ризика од поплава. Због тога ће Окружни штаб за ванредне ситуације у овој години, као и у претходној, предузети све неопходне превентивне мере, како услед обилнијих падавина не би дошло до изливања потока и река.

Планом рада Окружног штаба за ванредне ситуације за 2018. годину предвиђено је и спровођење превентивних мера у области заштите од пожара.

То, између осталог, подразумева контролу спровођења законских решења о забрани спаљивања смећа и биљних остатака на отвореном простору.

Против оних који се не придржавају ових прописа покреће се прекршајни и кривични поступак, а предвиђене су и високе новчане казне.

Надлежни подсећају и на озбиљне последице паљења ватре на отвореном, попут пољских и шумских пожара, који могу да се прошире и на насељена места.

У Окружном штабу наглашавају да је претходна година била је једна од мирнијих у последњој деценији.

Осим проблема на територији Општине Топола, насталих услед обилнијих падавина у августу, на подручју Шумадијског управног округа није било ванредних ситуација.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *