Комисије за ВТО наставиле рад

У државним клиникама и приватним болницама годишње се, у редовним околностима, уради око 4.600 процедура за вантелесну оплодњу о трошку државе, а за првих осам месеци ове године урађено је око 2.000 поступака, показују подаци Републичког фонда за здравствено осигурање.

Томе су, према речима надлежних, допринели прекиди у раду комисија, због увођења ванредног стања услед неповољне епидемиолошке ситуације изазване корона вирусом.

Средином августа клинике за вантелесну оплодњу и комисије наставиле су рад.

Епидемија вируса корона успорила је програм вантелесне оплодње о трошку државе, који је од марта, због неповољне епидемиолошке ситуације, два пута прекидан.

После друге паузе у трајању од месец дана, клинике за вантелесну оплодњу и комисије наставиле су рад.

У Републичком фонду за здравствено осигурање наглашавају да никоме неће бити ускраћено право на вантелесну оплодњу због епидемије вируса корона и да ће се свима изаћи у сусрет.

Држава је од 15. јуна ове године повећала старосну границу жена са 42 на 43 године за вантелесну оплодњу.

За прво дете је омогућен неограничен број стимулисаних вантелесних оплодњи, а максимално је поједностављен и рад комисија, тако да сада парови одлазе само на једну комисију.

Према подацима Републичког фонда за дравствено осигурање, у државним клиникама и приватним болницама годишње се, у редовним околностима, уради око 4.600 процедура за вантелесну оплодњу о трошку државе. Од почетка ове године урађено је око 2.000 поступака.

У Европи се сваки шести пар суочава са проблемом неплодности, а процењује се да је и у Србији слична ситуација.

У нашој земљи не постоји државни регистар који би показао колико парова се суочава са овим проблемом, колико њих мора на вантелесну оплодњу и колико се беба годишње роди захваљујући тој процедури.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *