Коначно дан без нових случајева корона вируса у Крагујевцу

Према подацима Инстута за јавно здравље, у Крагујевцу је јуче после годину дана, био први дан без новозаражених случајева вируса Ковида – 19.

Епидемиолог др Предраг Делић оцењује да таква ситуација охрабрује, као и да је директна последица успешно спроведеног процеса вакцинације.

Лабораторија „Крагуј“ и даље има доста посла, јер се ради велики број тестова који су неопходни грађанима због путовања.

Према подацима Института за јавно здравље Крагујевац, 13. јун је био дан који је донео олакшање и запосленом особљу у лабораторији „Крагуј“ али и грађанима Крагујевца.

Од 338 узорака узетих на подручју Шумадијског округа јуче до 20 часова није било новозаражених вирусом Ковид–19.

Епидемиолог др Предраг Делић каже да такву ситуацију у Институту нису скоро годину дана забележили и да се може приписати успешно спроведеној вакцинацији.

Најтежи талас епидемије за град био је крајем прошле године.

Последњих дана у Европи се бележи пад броја новооболелих, али опрез је и даље присутан.

Забрињава пораст броја случајева у Великој Британији и Русији које су се суочиле са такозваним новим сојевима.

У лабораторији „Крагуј“, међутим, иако је смањен број новозаражених случајева Ковидом-19, обим посла се не смањује.

Сада се свакоденвно појављује све већи број грађана којима је због путовања неопходно теситрање ПСР или антигенском методом.

Од прошле године захваљујући програму који су финансирали УНОПС и Европска унија у Институту за јавно здравље било је ангажовано 14 младих медицинара који су прошли обуку за рад у ковид лабораторији.

Међутим тај програм је завршен, односно 14. јун је за њих последњи радни дан, а како каже епидемиолог Предраг Делић њихова помоћ била је драгоцена, јер запослени у Институту две године нису могли да искористе своје право на одмор.

Делић се нада да ће се наћи начин да се 14 додатно ангажованих људи задржи и даље у Институту.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *