Конференција поводом обележавања Дана борбе против ХИВ-а

Институт за јавно здравље Крагујевац организовао је конференцију и предавање поводом обележавања Светског дана борбе против ХИВ са циљем подизања свести везане за ХИВ епидемију и и информисања јавности о актуелној eпидемиолошкој ситуацији у Србији.

Светски дан борбе против ХИВ обележава се у целом свету што демонстрира мађународну солидарност у борби против ове болести.

Ове године слоган је „Друштво доприниси напретку“ и има за циљ да подстакне целокупну друштвену заједницу да обезбеди толерантнији приступ адекватној превенцији ХИВ инфекције и АИДС-а, терапији, нези и подршци.

Неке од тема на конференцији биле су Смањење сексуалне трансмисије ХИВ-а међу корисницима психоактивних супстанци, обезбеђеност терапије за људе који живе са ХИВ-ом, проналажење нових извора финансирања и елиминисање стигме и дискриминација.

На територији Републике Србије од почетка епидемије до данас званично је регистровано око 4000 ХИВ позитивних особа.

Половина тих особа оболела је од АИДС-а, док је једна трећина преминула. Податак који забрнињава је да једна шестина и не зна да је оболела.

Циљ обележавња Светског дана борбе против ХИВ-а је да се поред указивања на ризично понашање, промовише и значај тестирања трудница у прва три месеца трудноће као и борба свих нас против дикриманације особа које боле од ове болести.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *