Корона тањи живце

Последице пандемије корона вируса су велике.

Психијатри истичу да нас тек у наредном периоду чека такозвани „цунами“ менталних обољења.

Крагујевачки психолози и психијатри истичу да су се, током годину дана трајања корона вируса, грађани највише јављали док су били у изолацији или они који су оболели од ковида 19.

Било је и „старих“ проблема, попут анксиозности.

Вирус који се појавио и ситуација у којој се нашао читав свет протеклих годину дана, довели су у питање оно највредније, а то су живот и здравље људи.

Ковид 19 је изменио уобичајени начин функционисања сваког од нас и довео до интензивног суочавања са читавим спектром осећаја као што су страх, забринутост, неизвесност, смањен осећај сигурности, љутња.

У крагујевачком Дому здравља наводе да је стручна подршка грађанима у оваквим ситуацијама изузетно значајна.

С обзиром на то да најстарији грађани спадају у најризичнију групу и да су доста времена провели код куће у изолацији, тешко им „пада“ усамљеност и кратак временски период који проводе са млађим члановима породице, као и отежана доступност лекарских прегледа.

Стил живота младих људи током пандемије такође је другачији.

Многим средњошколцима је онлајн настава представљала велики проблем.

Младе генерације данашњег доба потребу за дружењем задовољавају интернет комуникацијом.

Без обзира што се лакше прилагођавају животним променама, има и оних тинејџера који су имали озбиљних психичких проблема.

Да би расположење остало стабилно у кризним временима најбитнији су базична брига за јачи имунитет и умереност у активностима, навикама и очекивањима, најпре од себе, а онда и околине, док пандемија ковида 19 не прође.  

Извештава новинар РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.