Фабрика за производњу пелета „Дорадо“ ускоро на новој локацији

Грађани који живе у непосредној близини Кошутњачког виса, посебно становници улице Косте Сретеновића, од када је фабрика за производњу пелета и брикета „Дорадо“ отворила своје производне погоне, муку муче са загађењем и буком.

Обраћали су се предходних година, кажу, многим институцијама и надлежним службама, али без успеха.

Градоначелник Крагујевца, Никола Дашић, наводи да је недопустиво да Крагујевчани који живе у том делу града страхују за своје здравље, али да су инспекцијске службе обавиле надзор.

Најављено је да ће се комплетна фабрика ускоро иселити на другу локацију.

Живот људи који станују око Кошутњачког виса и око парка Илина вода постао је несносан јер су бука, прашина, али и мирис прерађене иверице из које испаравају хемикалије, њихова свакодневна брига.

Грађани наводе да су се суочавали са бројним проблемима због производње пелета и брикета који се користе за огрев у предузећу „Дорадо“.

Екипа Радио-телевизије Крагујевац посетила је предузеће „Дорадо“, при чему су надлежни били изричити у захтеву да не дозвођавају никаква снимања.

Менаџмент овог предузећа потврђује да је у предходном периоду повремено било прашине, али и подсећа да су, кажу, тај проблем решили уградњом три филтера.

Руководство је најавило да ће се фабрика иселити на другу локацију, а пресељење ће се обавити најкасније у првој половини априла.
Градоначелник Крагујевца, Никола Дашић тврди да је здравље Крагујевчана најважније.

Изразио је и задовољство што фабрика одлази на другу локацију, уз напомену да ће стотинак радника у овој фирми наставити да ради.

Премештање фабрике за производњу пелета и брикета „Дорадо“ на другу локацију условиће да грађани неколико улица на Кошутњачком вису и око парка Илина вода удишу чистији ваздух.

Иначе, град Крагујевац интензивно ради на решавању еколошких проблема и унапређењу животне средине.

У наредном периоду у Енергетици ће котлови на мазут бити замењени онима на гас у систему даљинског грејања.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *