Корона вирус одлаже судске поступке

Због пандемије корона вируса дошло је до застоја у решавању судских спорова, али ситуација није непремостива.

За девет месеци, у Апелационом суду у Крагујевцу примљено је 8.000 хиљада предмета, а решено више од 7.700.

Радно време судова је непромењено.

За администрацију је организован рад од куће, а странке, судије и адвокати морају да поштују епидемиолошке мере.

Од марта ове године, односно од увођења ванредног стања, судије су радиле у оквиру дежурних већа само по хитним предметима.

Застој  је био неминован.

Међутим, после укидања ванредног стања након два месеца, у Крагујевцу је проглашена ванредна ситуација, а Високи савет судства је тада препоручио председницима судова у градовима са неповољном епидемиолошком ситуацијом рад у законски хитним и притворским предметима, као и одлагање претреса, рочишта и осталих предмета.

О новим терминима странке су обавештаване писаним путем.

Све што може да сачека боља времена овај пут и буквално важи.

Подсећамо, Високи савет судства је препоручио председницима судова да организују рад суда у складу са препорукама Министарства правде из марта ове године.

Тај режим трајаће до укидања ванредне ситуације у градовима у којима је на снази.

У овом тренутку и крагујевачко правосуђе, нарочито адвокате, коронавирус угрожава због неминонвног међуљудског контакта.

Наредна година је препуна изазова, јер ће се 11 правосудних органа уселити под  кров нове Палате правде, а тако ће и хиљаде људи бити у једном објекту.

За сада је извесно да ће град добити ово монументално здање и да се ништа не може планирати јер све зависи од епидемиолошке ситуације и мера које прописује Влада, на предлог Кризног штаба.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.