За непоштовање мера Крагујевчани платили 925.000 динара

У протеклих месеца дана у Србији је, због непоштовања мера за спречавање ширења вируса Ковид 19, написано 270 прекршајних налога, по којима је наплаћено око 16 милиона динара.

Од тог износа, Крагујевчани су платили 925.000.

Из Министарства здравља поручују да држави није циљ да кажњава, али свако ко се не придржава мера мора да буде санкционисан.

Највећи број прекршајних налога због кршења противепидемијских мера написан је власницима угоститељских објеката, редарима и правниим лица.

Прекршајни налог за непоштовање прописаних мера, који поред санитарних могу да пишу и комунални инспектори и комунална милиција, уведен је изнемана Закона о заштити становништва од заразних болести, који се примењује од 16. новембра.

Од почетка примене ових новина до 10. децембра у Србији је обављено 60.000 надзора санитарне и комуналне инспекције.

Због кршења закона, изречене су 364 казнене мере, односно 94 прекршајне пријаве и 270 прекршајних налога.

Грађани Србије највише крше личне мере заштите као што су ношење маске, одржавање дисатанце, ограничен број гостију за столом у угоститељском објекту или трговинским ланцима и тржним центрима, а чести су случајеви и да корона редар не опомиње грађане, речено је Тањугу у Министарству здравља.

На основу 270 прекршајних налога наплаћено је око 16 милиона динара, а непоштовање противепидемијских мера Крагујевчане је коштало 925.000.

Казне које се изричу на лицу места као мандатне износе 300.000 динара за правна лица,150.000 за предузетнике у угоститељству и трговини и 50.000 динара за одговорно лице у правном лицу.

За корона редара предвиђена је казна од 30.000 динара, а за лица која не поштују личне мере заштите, попут ношења маске, кажна је 5.000 динара.

Ове казне из прекршајних налога могу се платити у дуло мањем износту у року од осам дана.

Из Министарства здравља поручују да држави није циљ да кажњава, али свако ко се не придржава мера мора да буде санкционисан.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *