Крагујевац без нове депоније, ново постројење на постојећој

Град Крагујевац и пет суседних општина, Аранђеловац, Баточина, Рача, Кнић и Рековац, које чине Регионални центар за управљање отпадом урадили су студију анализа опција, на основу које је утврђено да је за депонију у Јовановцу најпримереније решење механичко биолошки третман отпада.

То значи да нећемо правити нову депонију региона, већ постројење на постојећој које ће сушити комунални отпад.

Овим третманом добија се нов производ – брикет који се као гориво користи у производњи цемента, појаснио је за РТС Владимир Максимовић, члан Градског већа за комуналне делатности.

На основу плана затварања депоније Јовановац који је урадило Јавно комунално предузеће Шумадија Крагујевац, урадиће се санација и ревитализација локације, јер ће постројење за третман отпада бити на месту садашње депоније, а како би се искористио депонијски гас и наредних десет година снабдевао фабрику топлотном и електичном енергијом, казао је Максимовић.
Вредност инвестиције је 40 милиона евра и на листи смо приоритетних пројеката надлежног министарства.

Имајући у виду да је нереално да град финансира комплетан пројекат, намера је да конкуришемо за средства из претприступних фондова Европске уније а надамо се, казао је Максимовић, да ћемо 2021. године добити извор финансирања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *