Крагујевац духовни и уметнички центар Београда!

У крипти Храма Светог Саве у Београду, отворена је изложба „Снови Хиландара“, једног од најпознатијих српских јувелира и дизајнера накита, Крагујевчанина, Славољуба Галића Ђанија.

Лична импресија Хиландаром, преточена је у трајно духовно завештање – тридесет три комада уникатног, ручно рађеног накита.

Крагујевац је постао духовни и уметнички центар Београда! Недавно завршени Храм Светог Саве, није случајно место споја духовности и уметности.

Колекцију „Снови Хиландара“ осмислио је уметник из првог престоног Града, Крагујевца.

Уникатни, ручно рађени накит настао је кроз дугогодишње уметничко сневање и изгарање да личну импресију манастиром Хиландар преточи у трајно духовно завештање.

Колекција накита је сачињена од гвоздених манастирских употребних предмета, старог алата, брава, ашова, мотика и лопата, уз додате дијаманте и злато највеће чистоће.

Колекција је привукла изузетну пажњу домаће и светске јавности.

Организоване су бројне изложбе у најеминентнијим установама културе.

„Снови Хиландара“ били су носећа поставка у обележавању 17 векова Миланског едикта, у Нишу.

Награђени су највећим националним признањима: наградом „Вукове задужбине“ 2009. године, наградом „Капетан Миша Анастасијевић“ 2009. као и највишим признањем града Крагујевца „Ђурђевданском наградом“ 2008. године.

Да бисте осетили топлину и духовност Хиландара, и у исто време гламур изложбених експоната, морате да се сусретнете лицем у лице са сведоцима сажимања духовности и уметности.

Архитектура Храма, мозаик и сам богослужбени простор, у себе су уткали вековну потребу да се узвисимо до неба, а небо да сиђе на земљу, међу нас.

„Снови Хиландара“ остаће у аманет свим будућим генерацијама у славу племените енергије, духовности и креативне снаге нашег народа.

Изложба Славољуба Галића Ђанија биће изложена у крипти Храма Светог Саве наредних месец дана.

Извештава новинарка РТК Милица Раденковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *