Крагујевац издваја два милиона динара за еколошке пројекте

Заштита ваздуха, воде, управљање отпадом, заштита од буке, неки су од предложених приоритета на предстојећем јавном конкурсу за доделу средстава за подстицање пројеката из области заштите животне средине и одрживог развоја.

Конкурс за расподелу средстава за пројекте удружења из области заштите и унапређења животне средине биће расписан 25. фебруара.

За суфинансирање или финансирање еколошких програма и пројеката у овој години, град Крагујевац је определио два милиона динара.

Као приоритетне области које треба да се нађу у фокусу пројеката који ће бити реализовани у овој години су заштита природних вредности, ублажавање климатских промена, спровођење Архуске конвенције, али и промоција зелене економије.

Спровођење конкретних активности на решавању појединачних локалних проблема као што су акције чишћења, садње, уређења и оплемењавања простора и друге кампање такође треба да допринесу заштити и унапређењу животне средине у Крагујевцу.

Унапређење заштите животне средине кроз јачање свести јавности о значају заштите животне средине, едукацију и информисање јавности, битне су области, чуло се на јавној расправи, на којој су учествовале заинтересоване организације цивилног друштва.

На расправи је закључено да су битне и друге активности које доприносе одговорном понашању и активном укључивању организација и грађана, као и институција у заштиту животне средине и одрживи развој.

Оне морају да буду у складу са Локалним еколошким акционим планом града Крагујевца и Стратегијом одрживог развоја града и Шумадије и Поморавља.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *