Крагујевац на Сајму туризма у Београду

На четрдесетом Међународном сајму туризма у Београду, на штанду Градске туристичке организације, одржана је презентација четири пројекта које реализује Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља.

Директор агенције Ненад Поповић навео је да је циљ ових пројеката подршка произвођачима вина и ракије али и домаћинима који се баве сеоским туризмом и женама које живе на сеоском подручју а које имају сопствене производе.

Пројекте реализују уз подршку владе Швајцарске, а на сајму туризма у Београду није изостала и подршка Министарства пољопривреде.

Подручје Шумадије и Поморавља има изузетне потенцијале за производњу вина и ракије, што отвара могућност за бављење веома добрим и уносним послом, навео је директор Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља Ненад Поповић, који је додао да ова агенција снажно подржава све произвођаче који имају винарије и дестилерије на подручју Шумадијског округа.

Осим тога веома је значајна подршка домаћинима који се баве сеоским туризмом али и женама које живе на селу а баве се производњом хране и старим занатима или су укључене у сеоски туризам.

Министарство пољопривреде препознало је значај оваквих пројеката, па ће домаћини који живе на подручју Шумадије моћи да рачунају на подстицајна средства.

Воћари који се баве производњом ракије основали су удружење које је на сајму туризма у Београду представило осам дестилерија са подручја Шумадије.

Градска Туристичка организација учествује као партнер у овим пројектима а у години јубилеја када Крагујевац обележава два века прве престонице модерне Србије на Међународном сајму туризма представила је бројне туристичке потенцијале Крагујевца.

Осим тога, на штанду Градске туристичке представиле су се и Туристичке организације Шумадијско-Поморавског региона које су посетиоце позвали на бројне манифестације које су најавили током ове године.

Домаћини који се баве сеоским туризмом послужили су посетиоце сајма бројним ђаконијама по којима се препознаје традиционално шумадијско гостопримство а Српски ансамбл „Смиље“ извео је сплет игара и песама из Шумадије.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *