Крагујевац обележио Светски дан нулте дискриминације

У склопу обележавања Светског дана нулте толеранције на дискриминацију, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у сарадњи са Градском управом у Крагујевцу, организовало је друштвени дијалог под насловом „Ресоцијализација и реинтеграција бивших осуђених лица – пут до корисног члана друштва“.

Говорећи о овој теми министар министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов је нагласио да нико не сме да буде изостављен из активности јавних политика, нарочито маргинализоване групе и зато је реинтеграција бивших осуђених лица изузетно значајна за друштво.

Отварајући скуп у Крагујевцу, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов рекао је да је овакав скуп прилика да кроз анализе друштвеног положаја бивших осуђеника, укључимо све аспекте како би у потпуности сагледали све могућности унапређења положаја ове рањиве групе.

Постоји проблем системског недостатка евиденције и података и још увек се ослањамо на истраживања цивилног друштва које игра значајну улогу у ресоцијализацији бивших осуђеника, каже повереница за заштиту равноправности.

Крагујевац је пример добре праксе који би могао да пружи механизам деловања другим локалним самоуправама, када је реч о ресоцијализацији осуђених лица.

Дијалог је организован у склопу обележавања 75 година Универзалне декларације о људским правима и Светског дана нулте толеранције дискриминације, у циљу сагледавања положаја маргинализованих група, међу којима бивша осуђена лица спадају у посебно рањиву групу.

Поред министра и градоначелника на скупу су учестовали представници релевантних државних установа, независних институција, невладиних организација и просветне заједнице.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *