Крагујевац почасни гост 53. Олимпус фестивала

У античком театру Дион код  Катеринија отворен је 53. Олимпус фестивал.

Највећи културни догађај у северној Грчкој, који организују Туристичка организација Грчке и Регион Пиерија под покровитељством Министарства културе и Министарства спољних послова Грчке, отворила је министарка културе Грчке Лина Мендони.

У име града Крагујевца церемонији отварања присуствовали су Ана Петровић Јелић чланица Градског већа за културу и Александар Милошевић задужен за инвестиције и управљање пројектима.

Свако издање Олипмус фестивала који се од 2010. године одржава током јула и августа, представља земљу почасног госта, а ове године је то Република Србија и град Крагујевац.

Поред промоције туризма и културе овог дела Грчке и контакта са другим европским културама, организатори имају за циљ успостављање културне дипломатије и интеркултуралног дијалога.

Представници града Крагујевца састали су се са председником фестивала Григорисом Папахристосом и његовим сарадником Рафаилом Метенидисом и разговарали о предстојећој сарадњи, њеном развијању и унапређењу.

Током два месеца фестивала музике и позоришта који повезује људе и државе у јединственом културном простору од 15. јула до 15. августа биће изложена поставка из збирке Међународног бијенала уметности “АРТиЈА“ Спомен парка Крагујевачки октобар.

Позориште за децу и младе 25. јула наступаће са представом ‘’Кроки и пријатељи’’, а 26. августа у античком театру Диону, ансамбл Књажевско –српског театра играће бродвејски мјузикл ‘’Грк Зорба’’.

Иначе, до сада почасни гости Олимпус фестивала биле су Француска, Шпанија, Русија, Норвешка, Аустрија, Немачка, Швајцарска, Мароко, Румунија, Кипар, Чешка, Израел и Индија, а партнери у реализацији угледне установе попут Музеја Лувр, Фондације Салвадор Дали, Института Сервантес и Руског културног центра.

На отварању је током четворочасовног програма у античком театру у подножју Олимпа, наступило преко петсто извођача и уметника северногрчке регије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *