Крива кичма код деце – утицај генетског фактора

Подаци показују да је је све више деце која имају криву кичму. Велики број малишана има проблем са сколиозом од најранијег до адолесцентног узраста.

Стручњаци саветују родитељима да се, уколико овај проблем уоче код своје деце, јаве ортопедима како би лечење било успешно.

Клинички центар Крагујевац, има одличан лекарски тим који ради на тежим и лакшим деформитетима кичменог стуба, а у сарадњи са шпанским ортопедима успешно обављају и најтеже операције.

У највећем броју случајева узрок сколиозе је непознат. Прогресија је непредвидива, а прогноза неизвесна, што отежава лечење. Може да се јави у најранијем детињству, у фазама интензивног раста, у пубертету или на завршетку раста.

Иако је у од 65 до 95 одсто случајева узрок непознат, ортопеди тврде да је у већини случајева у питању генетски фактор.

Ако је деформитет присутан на рођењу манифестује се у периоду када дете почне да седи и углавном нема значајнијег погоршања до навршене прве године.

Функционалне сколиозе се карактеришу и као лоше држање. Многи родитељи су у недоумици да ли је кривљење кичме повезано са тешким књигама и пуним ранцем.

Најбитније је, тврде стручњаци, да се на време крива кичма уочи и лечи код деце вежбама.

Уколико се на време уочи проблем долази до излечења. У супротном, временом крива кичма може да изазове различита обољења.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *