Малишани вртића “Цицибан” обележили Светски дан срца

Поводом обележавања Светског дана срца 29.септембра, малишани вртића Цицибан, организовали су културно-уметнички програм на тему срца, са циљем да укажу на потенцијалне ризике услед неправилне исхране и нездравог начина живота.

Деца су овом приликом показала, колико је њихово знање о срцу, најважнијем људском органу.

Светски дан срца, 29. септембар биће обележен под геслом “Буди херој свога срца”, са циљем информисања јавности, да је болест срца и крвних судова водећи узрок смрти у свету.

Тим поводом, вртић Цицибан, организовао је културно- уметнички програм на ову тему.

Велики број родитеља присуствовао је свечаности уз обећање да ће припремати здраве оброке и да ће се њихови малишани здраво хранити.

Поједини од њих кажу, својим примером показаће деци, како да буду физички активнија.

Сваке годинине у свету 17, 9 милиона људи умре од последица болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. У Србији је током 2017.године умрло 53.668 особа.

Према подацима популационог регистра, у Србији је у 2017. години дијагноза акутног конорарног синдрома постављена код 19.664. пацијената.

Сваке године од овог синдрома умре око 5 хиљада људи што је показатељ, да је стопа смртности око 40, 4 одсто на 100 хиљада становника.

Порука из вртића Цицибан коју су упутили крагујевачки малишани је: да сви могу бити хероји свога срца тако што ће обећати себи, својој породици, пријатељима, суграђанима да мале промене у животном стилу, могу утицати на здравље срца.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *