За унапређење локалних администрација Савет Европе издвојио 4 милиона евра.

У Крагујевцу је одржана промоција пакета подршке општинама и градовима у оквиру друге фазе пројекта “Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи“.

Трогодишњи програм заједнички финансирају Европска унија и Савет Европе, а реализује Савет Европе у сарадњи са партнерима: Министарством државне управе и локалне самоуправе и Сталном конференцијом градова и општина. Пројекат је почео 2018. и трајаће до 2021. године.

За унапређење локалних администрација Савет Европе издвојио је 4 милиона евра.Конкурс за пријављивање општина, од којих ће у другој фази бити одабрано 50 отворен је до 10. октобра.

Унапређење функције управљања људским ресурсима у првој фази обухватило је 20 локалних самоуправа, у којима је је спроведено стручно усавршавање службеника који непосредно раде са грађанима.

Конкурс за другу фазу отворен је наредних 15 дана, што значи да ће подршка бити омогућена за укупно 50 локалних самоуправа од којих ће 30 бити одабрано на основу оцене конкурсних пријава.

20 локалних администрација које су учествовале у претходној фази пројекта биће директно укључене у имплементацију пакета.

Српски градови и општине, обухваћени програмом у року од три године требало би да стигну до циља пројекта, а то је развијен модеран службенички систем заснован на вештинама и знању у складу са европским стандардима.

Промоција пакета подршке одржана је у Крагујевцу као примеру града добре праксе, који је у претходној фази службенике градске управе организационо и стручно оспособио за ефикасније пружање услуга грађанима. Град је спреман за нову фазу.

Крагујевачка локална самоуправа стиктно се придржавала препорука које је претходних година Влада упућивала о смањењу броја запослених у јавном сектору, самим тим и градској управи у којој после смањења броја службеника,тренутно ради 670 запослених.

Тако су службеници градске управе морали да се додатно усавршавају и истовремено раде са грађанима.

Додатно оптерећење је и чињеница да се мале општине које гравитирају ка Крагујевцу доста ослањају на стручну помоћ овдашњих службеника, који им све време пружају подршку у раду.

Најављено укидање забране запошљавања у јавном сектору, град ће дочекати са исказаним потребама за што већим бројем младих образованих кадрова.

Зато је предствљени пројекат „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи“ који се наставља у Крагујевцу добродошао.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *