Медијација траје краће и мање кошта од судског поступка

У Србији просечан судски процес траје више од 400 дана, док се просечно поступци медијације решавају за 53 дана.

При том, код вансудског решавања спорова, споразум се постиже у више од 70 одсто случајева.

Управо ови подаци су најбољи показатељи ефикаснонсти медијације, јер сам процес траје краће од судског поступка, а трошкови су много нижи.

У 2019. години спроведено је око 560 поступака медијације. Иако је ово релативно мали број, оно што је значајно је да је у односу на 2017. евидентно повећање броја предмета које судови упућују на медијацију.

Медијација је алтернативни начин решавања спорова, у којем треће независно, неутрално и непристрасно лице, као посредник, односно медијатор, помаже странама у сукобу да дођу до узајамно прихватљивог решења.

Процене су да је, у поређењу са редовним трошковима судског поступка, у зависности од вредности спора, медијација јефтинија од 35% до 60%. Из медијације увек излазе два победника, јер је реч о постизању договора који одговара и једној и другој страни.

У Основном суду у Крагујевцу наводе да је, у оквиру пројекта формирана посебна Инфо служба, а организоване су посебне обуке везане за стицање посебних знања у промоцији оваквог начина решавања поступака и информисању странака.

Пројекат ЕУ за Србију – Подршка Врховном касационом суду, који финансира вропска унија са 2.3 милиона евра, је осмишљен да даље подржи јачање капацитета Врховног касационог суда и судова.

Циљ пројекта је да допринесе унапређењу правосудног система и владавине права у Србији у складу са захтевима за приступање Европској унији.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *