“Мелодије туркијског света“ у Крагујевцу

У присуству амбасадора Турске и Казахстана у Републици Србији, градоначелника Крагујевца Радомира Николића, чланова градског већа и многобројних посетилаца у свечаној сали Прве крагујевачке гимназије одржан је концерт “Мелодије туркијског света“. 

Манифестација је одржана у организацији Међународне организације туркофоне културе Турској, а у сарадњи са Институтом Јунус Емре и део је балканске турнеје која обухвата још и Мађарску, Хрватску и Босну и Херцеговину. У име града Крагујевца манифестацију je отвориo члан градског већа за културу Миљан Бјелетић. Крагујевачка публика имала je прилику да чује инструменте попут каманче из Азербејџана, домбра из Казахстана, турску багламу.

Традиционални инструменти, плес и мелодије Киргистана такође су представљени крагујевачкој публици.

Балканском турнејом настављају акцију зближавања народа, градећи мостове културе и упознајући младе са новом генерацијом уметника који доприносе развоју уметности и књижевности туркијског света.

Институт Јунус  Емре заслужан је за многобројне програме којима се успоставља повезивање различитих култура, учење турског језика,размене ученика, развијање пријатељских односа.

Музички програм који приређују на турнејама, нарочито у Европи изазива неподељене реакције. Поједини од извођача кажу да увек када су у Европи и западним деловима света посебан утисак остављају њихови колоритни костими, али и музички дах Азије. Град Крагујевац је један о добрих сарадника и домаћина.

Институт Јунус Емре широм света има своје центре односно 56 културних центара у 46 земаља који поред турског језика подржавају и одсеке за турски језик и књижевност при универзитетима као и извођење наставе турског језика при другим институцијама.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *