Михољско лето ствара проблеме у пољопривреди

Висока температура ваздуха и дуготрајна суша условили су низ проблема у пољопривредној производњи.

Оптимални рокови сетве житарица су прошли јер је земља сува, па многи ратари нису обавили планиране радове.

И воћарима никако на руку не иде Михољско лето јер постоји могућност да услед високих температура воће може да цвета, а први зимски мразеви, у том случају, условиће да стабло буде без плодова.

Угрожене су и младе воћне саднице којима, такође, не одговара неуобичајено висока температура ваздуга током позне јесени.

У Шумадији је око 20 хиљада хектара под житарицама. Доминира пшеница, а мање су заступљени јечам, тритикалеи остале ратарске културе.

Многи пољопривредни произвођачи нису успели да обаве јесењу сетву јер је земља сува, па земљиште за ове послове није могло да буде адекватно припремљено.

У Пољопривредној саветодавној стручној служби саветују ратаре да не користе стара семена, повећају количине сетвеног зрна за око 20 посто и користе искључиво декларисано семе.

И воћарима је Михољско лето задало бројне проблеме. Воће које је током касне јесени и зиме у фази мировања изложено је опасностима попут цветања, јер су дневне температуре ваздуха неуобичајено високе током ове јесени, па постоји бојазан да ће први мраз и нагли пад температуре условити губитак рода у наредној години.

Стручњаци наводе да је и око воћних садница земља сува и испуцала, па саветују обилније заливање и инсталирање система „кап по кап“.

За наредни период најављено је лепо време са бројним сунчаним данима што ће обрадовати љубитеље природе, али не и пољопривреднике који жељно чекају кишу и хладније дане.

Неопходно је да се придржавају стручних савета, како би се избегле нежељене последице губитка приноса или рода воћа, што би касније условило и повећање цена животних намирница.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Михољско лето ствара проблеме у пољопривреди”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *