Министар Кркобабић у посети Книћу

Министар без портфеља задужен за регионални развој и рад јавних предузећа и кординатор Националног тима за препород села Србије Милан Кркобабић посетио је општину Кнић.

Влада Србије већ трећу годину реализује Програм подршке спровођењу мера равномерног и регионалног развоја Србије.

У циљу оживљавања села покренут је пројекат “500 задруга у 500 села” и до сада су помогнуте 94 задруге на територији целе Србије.

У наредном периоду, за оживљавање српског села, држава ће издвојити 10 милиона евра.

После састанка који је одржан у овој локланој самоуправи, руководство општине Кнић и министар Кркобабић са сарадницима обишли су повртарску задругу “Пољофлора” у селу Топоница.

Задруге у Србији имају дугу традицију а намера Владе Републике Србије је да подстакне њихову обнову, рекао је министар Кркобабић на састанку са руководством општине Кнић.

Процес ревитализације задругарства је веома сложен, захтева пуно рада, труда и новца. Из тог разлога, у овај посао су се укључили и Српска академија наука и уметности, Одбор за село, Задружни савез Србије и многе локалне самоуправе.

Пример добре праксе представља повртарска задруга “Пољофлора“ у селу Топоница, која је добила средства, у износу од 12 милиона динара из прошлогодишњег програма за подстицај задругама.

Новац је утрошен за производњу и паковање свежег и киселог купуса, који се из овог краја Шумадије извози у иностранство.

Породица Спакић из Топонице је међу најзначајнијим извозницима пољопривредних производа из Шумадије. Повртарска задруга “Пољофлора” извози на инострано тржиште преко хиљаду и по тона киселог купуса.

У производњи учествује преко 50 коопераната који живе на територији општине Кнић.

Општина Кнић има 36 села у околини, а више од 4.000 људи који живе на територији ове општине бави се пољопривредном производњом.

Отварање сеоских задруга и подстицајна средства усмерена ка пољопривредној производњи имају велики значај у развоју ове општине.

Просечна пољопривредна домаћинства у Србији имају мали и уситњен посед од око 3,8 хектара, за разлику од Италије где посед просечног пољопривредног газдинства има више од 7 хектара и Данске са око 5 хектара.

У Србији је регистровано 573.000 пољопривредних газдинстава.

У наредном периоду, за оживљавање српског села, држава ће издвојити 10 милиона евра.

Развој села огледа се у ревитализацији руралних средина, подстицају задругарства и спречавању одлива становништва.

Припремила новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *