Резултати најновијег мониторинга безбедности хране у Србији показују да се огромна већина производа које свакодневно једемо – од хлеба и тестенина, преко бобичастог воћа, до зачина и уља, налази у оквиру прописаних вредности, а министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Драган Гламочић истакао је да ови резултати показују да Србија има стабилан систем контроле хране, али и да опрез мора остати сталан.
Пољопривредна инспекција је током 2025. године узорковала 350 производа широм земље, а чак 341 је био у потпуности исправан, саопштило је Министарство пољопривреде.
Како је истакнуто, контроле су обухватиле храну коју свако домаћинство редовно купује: кекс и пециво, кукуруз и житарице, замрзнуте малине и купине, боровнице и јагоде, суве смокве и шљиве, орахе и кикирики, млевену црвену паприку, бибер, сунцокретово и маслиново уље, чајеве, чоколаду и сокове.
Управо у тим производима најчешће се откривају проблеми ако их има, па је зато мониторинг усмерен на најважније ризике – микотоксине, остатке пестицида, тешке метале, акриламид, пиролизидинске алкалоиде и друге штетне супстанце.
Од девет узорака који нису прошли контролу, највећи број је пао на истим препрекама као и претходних година: афлатоксин Б1, повећан кадмијум, остаци пестицида, акриламид или пиролизидински алкалоиди.
Сва спорна роба уклоњена је из продаје, а инспекција је детаљно проверила и произвођаче, наведено је у саопштењу.
