Муцање код деце

Замуцкивање код деце, обично се јавља од друге до пете године, а након тога нестаје.

У том узрасту, дешава се да дете замуцкује па да престане, а онда након пар недеља поново почнне, што је показатељ да можда пролази кроз следећу фазу учења говора.

Замуцкивање се манифестује повременим понављањем гласова или речи, понекад и кроз устезање да дете нешто изговори али и коришћењем поштапалица и узречица.

Овај проблем се решава саветима и терапијама логопеда, а неопходно је да учествују и родитељи.

Са осталим мерама које се предузимају, упознала нас је докторка Весна Бараћ, логопед Дечјег диспанзера у Крагујевцу.

Без обзира да ли је реч о физиолошком или примарном муцању, логопеди истичу да будућност детета не треба посматрати црно.

Напротив, истраживања показују да се ради о високо интелигентној деци, нешто сензибилнијој од друге деце која имају брз ток мисли.

Процес учења, посебно у школи, муцање не ремети, али се проблем јавља уколико онај ко слуша покаже нестрпљење и неразумевање.

Уз одлазак на време код логопеда, могуће је санирати односно довести до нивоа да не ремети комуникацију детета са околином.

На тај начин ће превазићи страх од говора и ојачати самопоуздање.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *