Понуда на крагујевачким пијацама је богата, а грађани који у породичном окружењу прослављају Бадњи дан и Божић почели су да набављају намирнице за празничну трпезу.
Најактуелнија је набавка рибе, па су у рибарницама гужве.
Интересовање је велико и за куповину сувог и свежег воћа, али и за намирнице које ће се наћи на трпезама Крагујевчана за Божић – сухомеснати домаћи производи, сир и кајмак, јаја, кисели купус и свеже месо.
На рубним деловима пијаце, али и на улицама града, у понуди су бадњаци и аранжмани од пшенице.
У сусрет најрадоснијем Хришћанском празнику Божићу, када се породице окупљају за трпезом, почињу и гужве у трговинама и на пијацама.
Најтраженија је риба која се служи на Бадњи дан. Како кажу у рибарницама, припремљене су довољне количине разноврсне рибе и свеже и смрзнуте.
Цене се нису мењале од прошле године. Најскупљи је димљени шаран који кошта 1000 динара по килограму, смуђ је 750, свежа пастрмка 600 динара.
Филети сома су јефтинији и коштају 280 динара по килограму, ослић је 399 динара, док за килограм скуше треба издвојити 299 динара.
За услугу чишћења и печења рибе требало би издвојити још сто динара по килограму.
Понуда воћа и поврћа на крагујевачким зеленим пијацама је разноврсна и богата.
Осим јабука, цитруса и банана који се највише купују током зиме, у понуди је и суво и коштуњаво воће, које се, традиционално, налази на свакој трпези за Бадњи дан.
Килограм бадема кошта 1000 динара, суво грожђе је дупло јефтиније и стаје 500 динара, за килограм лешника потребно је издвојити око 800 динара, а суве шљиве коштају 300 динара по килограму.
Продавци жељно очекују купце. Хладноћа и стајање за тезгама условили су незадовољство продаваца, јер је, кажу, купаца мало.
Крагујевачке домаћице, судећи по посети на зеленој пијаци, на којој је већ почела предпразнична гужва, већ су осмислиле јеловник за празнике. Припремиће, кажу, оно што укућани највише воле.
Понуда је одлична, а иако до празника има још времена, требало би на време обавити куповину и почети са припремом богате трпезе.
Свечану трпезу употпуниће и аранжмани од пшенице и икебане направљене од гранчица бадњака, ораха и кукуруза.
На рубним деловима пијаце и на тезгама продају се и гране бадњака који се у кућу традиционално уноси на Бадње вече.
Божићни ручак подразумева мрсну храну јер се на Божић завршава пост, а поред традиционалне чеснице и печенице које су неизоставни део сваког ручка, на столу ће се наћи и низ ђаконија попут сира и кајмака и свињских и говеђих домаћих прерађевина који се највише купију уочи Божића.
Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.