Наставак седнице Скупштине града заказан за 10. мај

Након што је заседање градског парламента ушло у седамнаести сат, а после усвојене одлуке о добитницима Ђурђевданских награда за 2023. годину, председник Скупштине града Крагујевца, Ивица Момчиловић је прекинуо седницу и наставак заказао за петак, 10. мај, у 9 часова.

У међувремену, 6. маја традиционално ће бити одржана Свечана седница поводом Дана града.

За 16 сати скупштинског заседања, одборници градског парламента успели су да усвоје пет од укупно 35 тачака дневног реда, јер је опозиција, незадовољна одлуком власти да на дневни ред не стави „случај“ земљишта код „Заставиног сервиса“, ћутала за говорницом.

Док су за владајућу већину исцрпљене све могућности за заказивање ванредне седнице са овом темом јер два пута није било кворума, за опозицију та прича, кажу, није ни „начета“, па су одлучили да ометају рад тако што су излазили за говорницу по свакој тачки дневног реда и време за дискусију користили за ћутање, у знак протеста што власт, како тврде, ћути на њихов захтев.

Ћутање за говорницом, представници власти оценили су као класичан вид злоупотребе.

Иако владајућа већина није желела да улази у полемике, на тренутке је изгледало да постоји могућност да се развије дискусија, нарочито око кандидата за Ђурђевданску награду.

Најзначајнија одлука која је усвојена на седници је одлука о добитницима Ђурђевданске награде, коју су у области уметности добили Предраг Илић и Сања Живковић, а у истој категорији је признање припало и Зорану Игњатовићу.

Проф. др Милован Матовић добитник је највишег признања града у области медицине, Миодраг Стојиловић у области новинарства, Марина Петровић Јилих у области образовања, компанија ЛајонЕјт у области привреде, а припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Крагујевац Иван Глишовић, Владица Момчиловић, Горан Ћираковић, Милош Илић, Предраг Ђокић, Александар Симовић, Милош Дробњак и Саша Беочанину у области хуманитарног карактера.

По усвајању ове одлуке, уследио је предлог шефа одборничке групе СНС, Александра Лазовића.

За овај предлог гласало је 45 одборника владајуће већине, док су против гласала 23 опозициона одборника.

Председник Скупштине града Крагујевца, Ивица Момчиловић је прекинуо заседање и наставак седнице заказао за петак, 10. мај у 9 часова.

На заседању 10. маја дискутоваће се о преосталих 30 тачака дневног реда.

На првом редовном заседању усвојени су Предлог одлуке о престанку мандата одборника Скупштине града, Предлог решења о образовању сталних радних тела Скупштине града Крагујевца и Предлог одлуке о усвајању Стратегије развоја урбаног подручја града Крагујевца и општина Баточина, Лапово, Рача, Кнић, Топола и Аранђеловац.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *