Настављена кампања за забрану рада трговаца недељом

Организацијом трибине под називом „Достојанство рада – забрана рада у трговинској делатности недељом“, Савез самосталних синдиката Крагујевца и невладина организација „Рома Центар“ обележили су међународни Дан људских права.

На овај начин настављена је и кампања за укидање рада трговаца недељом.

Иницијатива за забрану рада трговина недељом у целој земљи потекла је из крагујевачког Социјално економског савета и обухватила би све малопродајне објекте изузев апотека и бензинских станица.

Документ је званично упућен Републичком Социјално – економском савету, Министарству трговине и председници Владе Републике Србије.

Према подацима синдиката, у трговинској делатности у Србији ради око 200 хиљада радника од чега 70 одсто жена.

Ова Иницијатива проистекла је из чињенице да је положај запослених у трговини незавидан, велики број запослених у овој делатности обавља посао са само два слободна дана током месеца, а не постоји ни ефикасан модел контроле њиховог радног времена.

При томе су плаћени као да остварују законско право на 40-часовно радно време недељом а оно је знатно продужено.

На трибини, којој су присуствовали представници синдиката и других организација, чули су се разлози зашто треба укинути рад трговаца недељом.

Социјално-економски савет Крагујевца недавно је упурио иницијативу за укидање рада трговаца недељом што је покренуло јавну дискусију.

У градском Савезу самосталних синдиката кажу да кампања добија све већу друштвену подршку.

Трибина у Крагујевцу, којом је обележен међународни Дан људских права, део је пројекта „Радна права у локалним заједницама“ који реализује Ужички центар за људска права и демократију.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *