Недимовић: Доприноси за пољопривредне пензије према економској вредности газдинства

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Неимовић је рекао у Крагујевцу да су припремљене измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању у сектору пољопривреде.

Новина је да износ пореза и доприноса неће бити исти за све пољопривреднике, већ ће зависити од економске вредности газдинства.

Сада је за пољопривредне пензије потребно 30 милијарди динара на годишњем нивоу.

Намера је да се Закон о пензијском и инвалидском осигурању у сектору пољопривреде потпуно реформише, јер је ситуација која је била последњих готово 35 година неодржива.

Годишње држава из буџета издваја 28 милијарди динара, док се две милијарде обезбеђују из доприноса за пензијско и инвалидско осигурање пољопривреднка.

У новом систему постојаће обавезне и необавезне групе.

У оквиру обавезне групе пољопривредници ће моћи да изаберу једну од највероватније шест група и у зависности од тога ћете примати пензију.

Истовремено ће се решавати и проблем дугова који су огромни и износе две милијарде долара за доприносе за пензијско и инавлидско осигурање изузимајући доприносе за здравствено осигурање.

Предлог је да се део тих обавеза отпише.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *