Незадовољни и станари и управници зграда

Велики број станара у Крагујевцу није задовољан радом управника зграда.

У том случају грађани могу да се жале комуналној инспекцији или да смене управника.

На другој страни, професионални управници кажу да њихов рад отежава то што мали број станара плаћа дажбине и долази на састанке стамбених заједница.

Велики број власника станова у Крагујевцу није задовољан радом управника зграда.

У том случају грађани имају две могућности. Прва је да се жале комуналној инспекцији која је надлежна да контролише њихов рад.

Као правно лице управник може да буде кажњен ако се утврди да није предузео све законске мере за решавање неког проблема. Друга опција је да станари смене управника зграде.

У Крагујевцу ради 20 професионалних управника који у својој надлежности имају од 20 до 25 зграда односно око 100 и више станова. Знатно је више управника зграда које су изабрали станари.

Грађани се најчешће жале да их управници не обавештавају о свом раду иако имају обавезу да то чине путем извештаја два пута годишње.

У крагујевачком Удружењу професионалних управника кажу да трећина грађана не плаћа дажбине иако су дужни да месечно издвајају средства за инвестициони фонд.

Знатно већи проблем је што мали број станара долази на састанке стамбених заједница.

Због тога управници о инвестицијама и радовима морају да их лично обавештавају што представља дуг и мукотрпан посао.

Плата професионаног управника креће од 50 до 60 хиљада динара. Упркос томе, како кажу у Удружењу, због великих обавеза мало је интересовање за овај посао, јер управник мора да буде доступан 24 сата дневно.

Они кажу да је потребно да станари и управници чвршће сарађују како би се брже решавали проблеми у стамбеним јединицама и избегле непријатне сутуације.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

2 thoughts on “Незадовољни и станари и управници зграда”

  1. Nezadovoljni gradjani zato sto moraju da placaju pokrivanje krova ,to im je najveca muka .naviklo to da ovi sa poslednjeg sprata odrzavaju anjih bas briga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *