Ноћ истраживача на Ђачком тргу

Под слоганом „Истражуј кроз ноћ у знању је моћ“ на Ђачком тргу испред Прве крагујеваке гимназије и ове године, трећи пут за редом организована је Ноћ истраживача.

У манифестацију коју организује Завод за заштиту споменика културе укључило се око 150 учесника који су кроз 40 радионица показали разноврстан научно културни програм.

Ђачки трг је у Ноћи истраживача био испуњен до последњег места а основци и средњошколци тискали су се око штандова у жељи да сазнају што више о научним презентацијама и експериментима.

Студенти крагујевачког универзитета показали су стечена знања током студија а велику подршку давали су им професори који током целе вечери били са децом и младима.

Ове године број учесника и посетилаца у Ноћи истрашивача премашио је прошлогодишњу манифестацију која је у Крагујевцу организована трећи пут.

Ноћ истраживача се сваког последњег петка у септембру организује у око 300 градова Европе а осим Крагујевца ова манифестација одржана је у 25 градова Србије.

Најбројнији учесници у Ноћи истраживача били су са Природно математичког факултета у Крагујевцу а студенти ове високошколске установе привукли су најверћи број посетилаца представљајући експерименте из хемије, физике, роботике.

Ове године гости организатора били су млади словачке националне мањине из Бачког Петроваца који су показали традицију народних игара и ношње свога краја.

Манифестација Ноћ истраживача организована је у Србији девети пут.

Својеврстан програм Европске уније представља јачање европске истраживачке каријере.

Разноврстан популарни научно истраживачки програм и ове године потврдио је добро културно и природњачко наслеђе младих Крагујевчана.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.