„Ноћ музеја“ оживела установе културе

Организацијом културних догађаја на чак 11 локација у граду, једна од најпопуларнијих манифестација ове врсте, „Ноћ музеја“, која се на модеран начин бави промоцијом културне баштине, одржана је у Крагујевцу.

„Ноћ музеја“ оживела је установе културе које су отвориле своја врата за посетиоце.

Крагујевац је своју музејску ноћ поделио са суграђанима кроз изложбе и уметничке перформансе.

У Уметничкој галерији Народног музеја публика је могла да види поставку „Људски лик“ портрет и аутопортрет у збиркама Одељења за историју уметности, док је у Конаку кнеза Михаила отворена гостујућа изложба Народног музеја у Крушевцу „Браћа Мусићи“.

Ова поставка је у крушевачкој публици представљена пре 12 година, а након 20-ак гостовања у Србији и Републици Српској, изложба је стигла у Крагујевац.

У Амиџином конаку приказана је тактилна изложба „Дворски комплекс у Крагујевцу у 19. веку“, педагошког одељења крагујевачког Народног музеја.

Поставка је настала у оквиру пројекта „Хоћу и ја да знам“ који је финансирало Министарство културе и информисања и прилагођена је особама са инвалидитетом – слепим и слабовидим, глувим и наглувим особама.

Изложба слика једне од најзначајнијих српских сликарки 20. века, Љубице Цуце Сокић постављена је у Градској галерији „Мостови Балкана“.

Поставка је део уметничке збирке Галерије Српске академије наука и уметности.

Изложене су 23 слике из периода од 1939. до 1979. треће жене сликара-академика и прве ликовне уметнице која је изабрана за редовног члана САНУ.

Опус је саставила Јелена Мажински Миловановић, кустос Галерије САНУ, а отварању изложбе присуствовао је и Душан Оташевић, редовни члан САНУ који је дипломирао на Академији ументости у класи професорке Љубице Сокић 1966. године.

Своја врата отворио је и Музеј „21. октобар“.

У Кући Ђуре Јакшића о афричким перлицама – симболима и значењу, уз видео презентацију са атрактивним сликама и музиком Африке, говорила је Александра Продановић Бојовић, кустос антрополог из Музеја афричке уметности у Београду.

Крагујевчани су у Галерији Николе Коке Јанковића могли да погледају гостујућу изложбу Народног музеја Београд „Сретен Стојановић, врлине караткера и материјала“.

Током „Ноћи музеја“ улаз на све програме и изложбе крагујевачких установа културе био је слободан, уз поштовање прописаних епидемилошких мера.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *