Нови мораторијум увећава рате кредита

После мораторијума на отплату кредита у марту месецу, Народна банка Србије донела је одлуку о новом одлагању отплате кредита за два месеца.

Мораторијум на отплату кредита, клијенти банке могу да одбију, јер одлагање неминовно увећава износ рата које се отплаћују.

Грађани који желе застој у отплати не морају да се јаве банци, јер се по аутоматизму уводе у мораторијум док они који изричито не желе ову погодност треба да се јаве банкама.

Одлука о мораторијуму на отплату кредита ступиће 1. августа на снагу.

Банкарски сектор је стабилан и нови мораторијум у отплати кредита не прави никакве проблеме финансијској стабилности банака, изјавио је генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић.

Он је нагласио да банке у року од 27. до 31. јула морају на својим интернет странама да поставе понуду и основне информације како и ко се пријављује на мораторијум.

Када прођу два месеца, они који су изабрали застој у отплати имају три опције.

Прва опција је да се редовна камата линеарно распореди на остатак дуга, а да се времнски период кредита продужи за 60 дана.

Друга опција је да грађани плате само камату, а да се за 60 дана продужи кредит.

И трећа опција је да се плати све одједном, изјавио је Васић за националне медије.

Корисници банкарских позајмица, међу којима је највише оних са стамбеним кредитима треба да знају да ће рата бити увећана уколико се одлуче за линеарно распоређивање, односно прву опцију.

Према проценама представника Удружења банака Србије, други мораторијум ће највероватније прихватити мањи број корисника кредита.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Нови мораторијум увећава рате кредита”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *