Нови Закон о агенцијском запошљавању од 1. марта

Нови Закон о агенцијском запошљавању почеће да се примењује од 1. марта.

Према најавама из Министарства за рад, запошљавање и борачка питања овај закон ће омогућити максималну заштиту оних који се запошљавају преко агенција и допринети смањењу рада на црно.

Представници Самосталног савеза синдиката Крагујевац сматрају да ће овим законом побољшати положај запослених преко агенција, али истичу да су они против оваквог вида запошљавања.

Новим законом предвиђено да се запосленима преко агенција обезбеде једнака права,зараде и други основни услови рада које имају запослени које непосредно запошљава послодавац.

Надлежни очекују да ће овај закон допринети сузбијању рада на црно, јер до сада агенцијски радници нису били видљиви у систему радно-правних односа па су били подложни нарушавању свих облика права.

У Савезу самосталних синдиката Крагујевац истичу да су против овог начина запошљавања, али да ће нови закон бар побољшати положај запослених преко агенција.

Новина је и то што ће се вршити надзор рада агенција. Оне ће морати да имају лиценце за рад која ће се издавати на период од пет година.

Представници синдиката, су имали доста примедби на примену овог закона.

Закон о агенцијском запошљавању почеће да се примењује од 1. марта. Његовим доношењем држава је показала да жели да уреди ову област, а колико ће успети у томе видеће се у наредном периоду.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *