Обележене чесме у Крагујевцу са неисправном водом

Вода из градског Водовода хемијски и микробиолошки је потпуно исправна, потврђују у Институту за јавно здравље Крагујевац.

Такође, воду на јавним чесмама у Пешачкој зони, Великом парку, код Зеленгоре и у насељу Мала вага грађани могу пити без икакве бојазни.

Међутим, анализе крагујевачког Инстиутута показале су да изворска вода на јавним чесмама на Бубњу, у Шумарицама, Петровцу, Дивостину, Кошутњаку, Теферичу, Ждраљици, Белошевцу, Каповцу и Грујиној чесми није исправна за пиће.

Јавне чесме са неисправном водом данас су обележене.

Институт за јавно здравље у Крагујевцу воду контролише на 15 тачака, а испитује се њена хемијска и микробиолошка исправност.
Грађани могу да конзумирају воду на градским чесмама које се водом снабдевају из крагујевачког Водовода, док последње анализе изворске воде на јавним чесмама ван града показују да она није исправна за пиће.

Све јавне чесме где је неисправност установљена су обележене. Реч је о чесмама са изворском водом која не пролази кроз поступке пречишћавања и дезинфекције.

Вода која не задовољава потребне критеријуме квалитета неретко је узрочник различитих обољења.

Редовне контроле здравствене, односно хемијске, и микробиолошке исправности воде ради Институт за јавно здравље.

То је само један од пет програма контроле у области јавног здравља које град Крагујевац финансира са три и по милиона динара.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *