Обештећења до 1.000 евра од реституције до 2022. године

Агенција за реституцију до сада је донела више од 3.000 решења о праву на обештећење, а до краја процеса реституције очекује се доношење још око 10.000 таквих решења, каже директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић.

У тај број улазе и решења о праву на обештећење до 1.000 евра које ће бити одjедном у целости исплаћено, а Секулић каже да се половина од укупно до сада донетих решења односи на износе до 1.000 евра, који ће бити исплаћени 2022. године.

На питање када би могло да се очекује доношење свих решења о праву на обештећење, Секулић процењује да би тај посао могао да буде окончан у року од четири до шест година.

“Сва првостепена решења ће бити донета у року од четири до шест година. То је моја процена по темпу којим сад доносимо решења”, рекао је Секулић.

Каже да Агенција ради са скоро 75.500 захтева грађана за враћање имовине, ту је и конфесионална реституција, а сваки од тих поступака има своје специфичности и своје последице и у правном животу, а и у економском животу државе.

“Зато је поступак и сложен, зато су и последице такве да се морају стално контролисати да на крају не би евентуално због неких гешки или због неких погрешних процена имали теже последице под државу”, наводи Секулић.

Подсетио је да је крајем 2020. године измењен Закон о враћању одузете имовине и обештећењу и да је коначно утвђена методологија исплате обестећења која ће, наводи, обезбедити стабилност буџета и његово равномерно трошење по том основу.

Објаснио је да ће се на основу свих решења која агенција донесе до 30. јуна сабрати износ и да је влада дужна да до 30. августа донесе акт о емисији обвезница за наредну годину, јер ће се знати износ.

ИЗВОР: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *