Очекује се почетак припремних радова за изградњу пруге Собовица – Лужнице

Јавно предузеће „Инфраструктура железнице Србије“ поднело је захтев за добијање грађевинске дозволе за извођење припремних радова за изградњу прве фазе пруге Собовица – Лужнице, крак Баточина, у дужини од пет километара.

Тим поводом, у Градској управи је одржан састанак представника овог предузећа и града Крагујевца, на коме је било речи о реализацији овог пројекта.

У Градској управи подсећају да је договор о инфраструктурном опремању и отварању нове индустријске зоне постигнут 2017. године, приликом посете председника Александра Вучића „Мајнд парку“, и додају да је иницијативу за наставак активности на пројекту изградње железничке пруге Собовица-Лужнице, крак Баточина, уз писмо о намерама компанија које послују на том простору, 2022. поднео градоначелник Никола Дашић.

Изградња пруге од посебног је значаја за привредни развој града Крагујевца.

Пруга ће имати индустријски колосек, који ће служити за доставу репроматеријала, а превиђена је и за путнички саобраћај.

Припремне радове који ће почети након добијања грађевинске дозволе финансираће Јавно предузеће „Инфраструктура железнице Србије“, док је град имао обавезу доношења планских аката и експропријације.

Вредност радова на изградњи комплетне пруге у дужини од 13,8 километара процењена је на више од седам милијарди динара.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *