Од отпадних вода до електричне енергије

Све отпадне воде из Крагујевца, како индустријских тако и стамбених објеката сливају се у колектор у Цветојевцу.

Посебном технологијом прераде добија се чиста вода која одлази у корито Лепенице, а током процеса пречишћавања из муља се издваја биогас који служи за производњу топлотне и електричне енергије.

Најмодернија опрема, технологија и вештине инжењера крагујевачког Водовода доприносе значајним уштедама за електричну енергију, које се крећу од 200 хиљада на месечном, односно два милиона динара на годишњем нивоу.

Крагујевачки Водовод у реконструкцију резервоара за биогас, уложио је више од 100 000 евра. Од октобра је поново успостављен систем производње електричне енергије и постројење је враћено на пројектовано стање.

Тако је Крагујевац постао је један од малобројних градова у Србији који пречишћавањем отпадних вода добија електричну енергију.

Добијена енергија користи се за снабдевање самог постројења, уз месечну уштеду од 200 хиљада динара.

Годишња уштеда електричне енергије је око 2 милиона динара. Та средства биће уложена у обнављање система за пречишћавање отпада али и других објеката Водовода и канализације.

Новим генераторима са новом снагом оствариће се још веће уштеде и потпуна исплативост улагања у ову врсту производње електричне енергије на систему за пречишћавање отпадних вода.

Поред еколошког значаја, пречишћавање отпадних вода доприноси зеленим технологијама производњом биогаса.

Он има највеће потенцијале у области обновљивих извора енергије, а циљ је да наша земља у процесу приступања Европској унији, до 2020 године добије 27 одсто енергије из обновљивих извора.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *