Пријављен 101 случај злоупотребе деце преко интернета

На иницијативу Генералне скупштине Уједињених нација, Светски дан детета установљен је 20. новембра 1954. са циљем да се промовише добробит деце, скрене пажња на проблеме.

Учестали примери злостављања деце преко интернета један је од проблема са којим је суочено савремено друштво.

У последњих годину дана у Србији је пријављен 101 случај злоупотребе деце на интернету, изјавила је Татјана Матић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација и додала да се пријављени случајеви односе на криминално злостављање деце он лине због чега је неопходна њихова боља заштита и активнија улога родитеља, пренела је новинска агенција Бета.

Обележавању Светског дана детета придружио се и град Крагујевац. Канцеларија за младе, у сарадњи са Центром за социјалне иновације и интеграције организовали е предавање на тему безбедност деце и младих на интернету.

У ситуацији када деца све раније постају корисници интернета, родитељи морају активно да буду укључени у цео процес. Контрола и надзор су важни, али не треба да буду наметнути, посебно у дигиталном свету.

Технологија из дана у дан све више напредује, свима је скоро доступан интернет, а нарочито млађој популацији. Све то може бити веома опасно истакао је помоћник градоначелника Стефан Никезић, додајући да локална самоуправа безбедност деце ставља на на прво место.

Захваљујући Центру за социјалне иновације и интеграције, о злоупотреби деце путем интернета, ученицима крагујевачких основних и средњих школа говорио је гост предавач Игор Јурић, председник Фондације Тијана Јурић.

Светски дан детета се обележава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

Канцеларија за младе у Крагујевцу се прикључила из разлога што је како кажу јако значајна безбедност и заштита младих на интернету.

Још један неопходан корак је и да родитељи унапреде вештине и познају ризике употребе интернета. То подразумева да родитељи морају пре свега да имају здраву и добру комуникацију са дететом.

Ако тога нема, ако су ауторитативни, намећу, контролишу, родитељи онда могу бити и највећи ИТ експерти али то до деце неће допрети јер нису стекли поверење у њих.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *