Од сутра Е-шалтер за угоститеље

Пандемија коронавируса је покослила секторе угоститељства, хотелијерства,туризма.

За такав сценарио није била спремна ниједна светска, национална или локална економија, а поред тога што послују у отежаним условима, губици од угоститељских услуга одржавају се и на буџете.

Имајући у виду отежане услове пословања сектора угоститељства, у Регионалној привредној комори Шумадијског и Поморавског управног округа одржан је састанак представника овог услужног сектора, града и представника Удружења за туризам Привредне коморе Србије.

Говорило се о мерама подршке угоститељима, који од сутра добијају и Е-шалтер.

Губици које је претрпео сектор угоститељства, хотелијерства и туризма на нивоу Србије, али ни Шумадије нису још увек сабрани.

Познато је да су велики хотели који су били ослоњени на конгресни туризам, организацију пословних семинара или једноставно имали приходе од ино и домаћих гостију ове године радили са капацитетом од 2 до 10 одсто.

Држава је низом мера, почевши од одлагања плаћања пореза, преко финансирања минималца, покушала да заустави енормне губитке које имају угоститељи широм земље.

Та Помоћ, иако значајна, није довољна.

Да држава неће одустати од ове привредне гране наговестили су представници Удружења за туризам Привредне коморе Србије и додали да ће, након формирања Владе,наставак помоћи ће бити ефиксанији.

Конкретан облик помоћи реализује и Регионална привредна комора Шумадијског и Поморавског управног округа која прикупља од представника угоститеља значајне информација шта је потребно да би им се олакшало пословање.

Информације ће од 3. новембра бити двосмерне, односно Е-шалтер почиње са радом за шумадијске угоститеље.

У Крагујевцу је регистровано 4 и по хиљаде угоститеља.

Град је у оквиру свог делокруга надлежности донео конкретне мере помоћи угоститељима.

Сектор угоститељства је угрожен на свим нивоима, уз све пратеће делатности.

Угрожени су организатори манифестација, људи који се баве концертном индустријом, па до оперативаца, односно организатора малих приватних славља.

Ти губици још увек нису познати, а значајно су умањили и приходе у државној каси.

Потешкоће се очекују и у пројектовању буџета за наредну годину, јер нико не зна како ће изгледати епидемиолошка ситуација у тренутку када је већина европских земаља закључана, као и новчаници од грађана, до великих фондова.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Од сутра Е-шалтер за угоститеље”

  1. Grad je trebalo da pusti ugostitelje da rade, kao sto rade u drugim gradovima. Kealjevo za koje sigurno znam, baste su sve vreme radile do 1h. Sve vezano za odluke o ugostiteljima u Kragujevcu su politicke, a samo nadlezni znaju razog. Posledice otkaza koji ce krenuti poske 31. decembra njihova su krivica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *