Отварање куће Ђуре Јакшића 9. јуна

Кућа у Карађорђевој улици, у којој је становао Ђура Јакшић, познати српски писац и сликар, је реконструисана и биће отворена за посетиоце од  9. јуна. 

Објекат површине 360 квадрата има две етаже, галеријски део биће коришћен за изложбе, промоције, окупљања уметника.

У предвиђеном делу објекта биће изложено око 100 врста ракија и вина из Шумадије, које ће посетиоци  моћи да дегустирају и купе.

Кућа Ђуре Јакшића у Крагујевцу током  последњих 30 година се распадала, а последње две и по деценије се урушавала и пропадала незаустављиво.

Отприлике пре три деценије су је напустили и последњи станари, па је дуго била потпуно запуштени објекат у центру града, наочиглед Крагујевчана и гостију из иностранства.

Пошто су надлежне службе и архитекте утврдиле да кућа не може да се реновира, јер је степен оштећења био неповратан, због безбедности објекта и комплетног посла је одлучено  да се изгради нова, која ће бити вишенаменско место окупљања уметничких стваралаца и културних посленика у граду.

Током изградње виђена је и као нова туристичка локација.

Нова кућа изграђена је на месту старе, у којој је српски сликар и песник живео као подстанар, када је предавао “цртање и краснопис“ у Првој крагујевачкој гимназији.

Горњи галеријски део површине 160 квадрата, којим ће управљати Народна библиотека, представља вишенаменски простор, погодан и потпуно опремљен за организацију изложби, књижевних вечери и сличних дешавања.

Доња етажа, површине 150 квадрата, намењен је винско ракијском хабу, као месту за промоцију и продају шумадијских вина и ракија, у циљу подршке развоју територијалног идентитета Шумадије и унапређења производње типичних производа.

Тим делом објекта управљаће Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља.

Нова кућа део је пројекта ИМПУЛС ВАЈН и Шумадијска шљива, реализованих у оквиру програма Регионалног и руралног развоја у Србији, финансиран новцем Владе Швајцарске.

Поред града Крагујевца и Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља , партнери на том пројекту су Удружење произвођача вина са географским пореклом Шумадија и Удружење произвођача ракије Шумадијска ракија.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

2 thoughts on “Отварање куће Ђуре Јакшића 9. јуна”

  1. A zašto je propala stara kuća i zašto propada Sokolana Milošev arsenal Vodotoranj i mnogi objekti koji meni a nadam se i ostalim kragujevčanima mnogo mnogo znače.I da li nadležni vide kakva nam rugla niču u gradu

    1. Кућа је пропала зато што је ту још пре 50 година предвиђено отварање улице, још онда је била предвиђена за рушење и зато што она сама нема скоро никакву историјску вредност. Реално та кућа никада није била Ђурина већ је ту становао свега пар месеци. То се решава са једном таблом или спомен плочом која се постави на нови објекат и сл. Да ја будем познат једног дана морали би да заштите пола КГ јер сам се нон стоп сељакао док сам студирао као и многи други студенти…
      Ово је испала прича пред неке давне изборе, мало се проширило нетом и на крају испаде и Ђурина кућа прича око које се добијају поени. Није спорно, мени се свиђа ова прича са кућом вина и културним центром, јер је Ђура био и уметник и боем, са друге стране ту неспорно фали и улица коју је вероватно у садашње време немогуће изградити јер су се подигле зграде на правцу. Сад како је испало добро је.
      За ове друге ствари вероватно треба пуно пара и да им се додели нека намена, овако и да се нпр. Арсенал среди пропашће поново ако га нико не користи, нека установа и сл…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.