Највећи број пријављених грађана за туристичке ваучере у Србији из Крагујевца

Највећи број пријављених грађана за туристичке ваучере за одмор у Србији су Крагујевчани,изјавио је за Телевизију Крагујевац министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Он је навео и да се све земље света боре да спасу туризам.

Конкретним, новим мерама Влада Републике Србије чини све да се помогне домаћем туризму али и агенцијама које послују тренутно у отежаним околностима, јер се обале многих земаља где летују српски туристи још нису отвориле.

Прве процене штете које је претрпео туризам у Србији због пандемије коронавируса сведене су на цифру од 300 милиона евра.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић за Телевизију Крагујевац је изјавио, да је план Владе Републике Србије да се та штета ублажи, што је могуће више.

Љајић је рекао да ће држава покушати да врати девизне приливе од страних туриста у наредном периоду, а њих је било на годишњем нивоу око милион и 800 хиљада.

Друга циљна гурпа на коју ће ресорно министарство бити усмерено су туристи из земаља региона, односно из земаља бивше Југославије, јер четвртину од укупног броја гостију чине туристи из бивше заједничке државе и окружења, појаснио је министар Љајић.

Прве мере ублажавања губитака у области туризма оглдају се кроз додатну поделу вучера грађанима, јер је једна од битих одлука Владе и министарства трговине, туризма и телкомуникација да се домаћи туриста очува, задржи, мотивише да одмор проведе у својој земљи.

За ту намену издвојено је 2 милијарде динара, а укупно додељено 560 хиљада ваучера од почетка године.

На нових 400 хиљада ваучера право имају сада сви грађани са примањима до 70 хиљада динара.

Говорећи о раду и кризи кроз коју пролазе сада туристичке агенције у Србији, јер је због пандемије коронавируса отказан велики део аранжмана, нарочито у предсезони која је својсвтвена Србима, министар Расим Љајић је нагласио да сви грађани који су уплатили раније аранжмане могу да изаберу или повратак новца и да користе у истој вредности путовање на исту или сличну дестинацију.

Најважније је, поручио је Љајић да је аранжман осигуран, односно да грађани неће бити оштећени.

Припремила новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *