Отварање винско ракијског хаба потез године за Шумадију и Крагујевац

Низом инвестиционих програма, помагањем предузетницима у граду, општинама у руралном подручју, почетницима у пословању,као и сеоским домаћинствима Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља заокружила је претходну пословну годину.

У 2021. години планира се низ активности којима треба створити повољан инвестициони амбијент у земљи.

Најактрактивнији догађај који је обележио рад агенције протекле године на локалном ниову био је отварање Винско ракијског хаба, док су на националном између осталог били: израда апликације „Срце Србије“ која ће ускоро бити доступна на  Гугловом сервису и израда студије  о капацитетима коришћења електричних аутомобила у Србији у наредних двадесет година.

Од тренутка када је држава прошлог пролећа донела сет економских мера за превазилжење губитака у пословању због пандемије корона вируса, све Регионалне агенције за економски развој у земљи биле су место где су се сливале пријаве предузетника за кредит из Фонда за развој.

То је била додатна активност поред већ започетих програма.

Формирали су мрежу за подршку агро бизнису коју чине: Привредна комора Србије, Бизнис иновациони центар, Центар за пољопривреду.

Заједнички користе ресурсе и аплицирају за пројекте из аграра.

Помогли су средствима ИПАРД – а Левачком крају, форимирали  локалну акциону групу коју чине Крагујевац, Рача, Топола.

Формиране су три задруге.

Током целе године пружана је помоћ домаћинствима у категоризацији за рурални туризам.

Шумадија последње две деценије бележи увећане потенцијале етно угоститељства.

Најзначајнији подухват који повезује Шумадију и град Крагујевац догодио се у сред пандемије корона вируса.

Регионална агенција за развој Шумадије и Поморавља тренутно  ради на основу 12 стратегија сектора и планова развоја у складу са новим пореским системом у Србији.

Један од нових пројеката који ће имати дугорочне резултате, агенција преузима са националног нивоа.

Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља у овој години реализоваће низ програма намењених предузетницима од угоститељске, прехрамбене,туристичке делатности преко производње.

Први су аутори студије о капацитетима коришћења електричних аутомобила у Србији у наредних двадесет година.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *