Пакет помоћи за угоститеље пред Градским већем

Од почетка пандемије корона вируса јасно је да су угоститељство, транспорт и туризам сектори који су претрпели највише последица.

Угоститељи у Крагујевцу су суочени са додатним изазовима, јер су због актуелне епидемиолошке слике у граду, ванредне ситуације и скраћеног радног времена власници кафића и ресторана ускраћени за део промета.

Њихову ситауцију препознао је Град који је предвидео низ финансијских олакшица на име закупнине и такси.

Посебан пакет помоћи локалним угоститељима налази се пред Градским већем, а почеће да се примењује подмах по усвајању.

Власници угоститељских објеката из Крагујевца који су незадовољни мерама у ванредној ситуацији, окупили су се испред зграде Градске управе због ограничења рада у сектору угоститељства.

У Крагујевцу је, за разлику од других градова и општина, звог актуелне епидемилошке ситуације, на снази ванредна ситуација, због чега је радно време угоститељских објеката затвореног типа до 21 час, а башти на отвореном до 23 часа.

Угоститељи сматрају да су дискриминисани и траже да раде, као и колеге у другим градовима Србије. Додају да им је због смањеног обима посла и примене рестриктивних мера угрожена егзистенција.

Како би изашао у сусрет сектору који је највише погођен падемијом корона вируса, град Крагујевац направио је пакет финансијских олакшица за угоститеље.

Члан Градског већа за привреду Радмир Ерић наглашава да је план да се укину таксе на ноћне клубове, да се умање или укину таксе за коришћење башти које су на јавној површини, а за које ингеренцију има град, као и да се укину таксе угоститељима за закуп локала који су у власништву града.

Градско веће је на овај начин изашло у сусрет угоститељима прихвативши све њихове захтеве, док је једини неиспуњен захтев умањење пореза на имовину, јер то није у ингерецији града.

Чим се усвоји на Градском већу, документ о пакету олакшица биће прослеђен градским службама како би почеле обрачун.

Сам обрачун изискује одређено време јер су неки угоститељи плаћали своје обавезе током ванредног стања, док су други плаћали делимично.
Битно је напоменути да неће бити повраћаја новца из буџета, већ ће свим угоститељима који су измиривали своје обавезе бити пролонгирано плаћање у наредном периоду.

Да се озбиљно и системски размишља о помоћи крагујевачким угоститељима потврђује и податак да је недавно у Крагујевцу при Регионалној привредној комори Шумадијског и Поморавског управног округа основана посебна секција угоститеља.

Иначе, Влада Републике Србије је, у сарадњи са Привредном комором Србије, већ донела два пакета мера како би помогла погођеним секторима, док се трећи конкретно односио на субвенције за хотелијере.

Извештава новинарка РТК Јелена Јовановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *