Од 1. јануара минималац већи за 2.000 динара

Министар финансија Синиша Мали најавио је, после седнице Социјално-економског савета, да ће минимална зарада у наредној години бити повећана за око 2.000 динара, то јест за 6,6 одсто, и да ће укупно износити 32.126 динара, а да ће влада поднети највећи терет тог повећања.

Каже да ће минимнална цена рада по радном сату бити повећана са 172,5 динара на 183,9 динара.

„Имали смо веома тежак, али конструктиван дијалог“, рекао је Мали, додајући да су увек супротстављени ставови синдиката и послодаваца, али и да влада доноси коначну одлуку.

Истиче да се поред економске кризе влада одлучила да повећа минималац, јер сматра да је то важно да би се очувао реални животни стандард грађана.

Мали каже да је инфлација 1,5 одсто, тако да ће са повећањем минималца од 6,6 одсто, реално повећање бити 5,1 одсто.

Председавајући Социјално-економског савета и председник Уједињених гранских синдиката „Независност“ Зоран Стојиљковић рекао је да није било консензуса социјалних партнера о висини минималне зараде у 2021. години.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да су синдикати очекивали да ће се у разговорима о минималној цени рада доћи до минималне зараде од 34.000 динара.

И грађани Крагујевца сматрају да је повећање минималне зараде неопходно.

Министар за рад Зоран Ђорђевић, изјавио је да је предлог за повећање минималне зараде од 6,6 одсто влада дала у складу са тренутним могућностима и да остају зацртани циљеви у погледу висине плата и пензија до 2025. године.

Министар наводи да се висина минималца приближила за 1.000 динара минималној потрошачкој корпи у односу на прошлу годину.

Иначе, неопорезиви део зараде биће повећан у 2021. години са 16.300 на 18.300 динара.

Извештава новинарка РТК Јелена Јовановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *