“Паучина” Видосавa Стевановићa у ужем избору за НИН-ову награду

У ужи избор за НИН – ову награду ушло је 10 романа, а име 66-ог добитника биће саопштено 20. јануара. Међу књижевницима који су у ужем избору за најпрестижнију књижевну награду је и крагујевачи књижевник Видосав Стевановић са романом “Паучина”.

У изјави за Телевизију Крагујевац, Видосав Стевановић, између осталог, рекао је да је НИН-ова награда још увек једина, која у значајној мери утиче на читаност и тираж књиге.

Једини троструки добитник Нинове награде је Оскар Давичо, док су двоструки добитници: Добрица Ћосић, Драган Великић и Живојин Павловић.

Стевановић је прву НИН- ову награду добио 1986. године за роман “Тестамент”. Богат књижевни опус Стевановића чини преко 30 дела преведених на 20 језика, есеји, драмски текстови. Видосав Стевановић је својевремено писао и за европске часописе – Л Монд,Либерасион, Експресен.

Рођен у Цветојевцу, 1942. године, Основну школу и гимназију завршио је у Крагујевцу. 1961. године одлази на студије у Београд и после објављивања прве збирке приповедака постаје једна од најважнијих личности на југословенској књижевној сцени.

Стевановић је својевремено био оспорван, забрњиван,истовремено цењен и повемено награђиван. Поред писања успешно се бавио и издаваштвом.

Горак укус прогона резултира азилом који добија од Француске, а у Паризу живи дуги низ година.

Преводи његових романа излазе у више издања а снагу одјека који је Стевановић имао и има у француској јавности потврђује и одликовање из 1999. када је добио Орден витеза реда Уметности и Литературе за целокупно књижевно дело.

Егзил у Француској прекинуо је на шест месеци да би био директор Радио-телевизије Крагујевац, освојене приликом великих демонстрација у српским градовима 1996-97.

У Србију се враћа, односно у Ботуње од 2007.године где из године у годину нараста књижевни клуб “Видосав” место на коме се одвијају тематске уметничке вечери.

Добитник је великих признања -награде – Иво Андрић, Исидора Секулић, Милан Ракић. Нинове за “Тестамент”.

Роман “Паучина” има много ликова, и радњу која се одвија око два главна: двоје људи који живе заједно.

Једно од њих све памти, друго је све заборавило. И шта се дешава потом када се постепено једном враћају сећања а друго почиње да заборавља?

Куда ће их то одвести, сазнаће читаоци, а да је реч о јако написаном роману потврђује чињеница да се од 201 романа, колико је пристигло жирију за роман године, Стевановићева “Паучина” нашла међу 10 у ужем кругу.

НИН – ова награда додељује се од 1954. године.

Петочлани жири којим ове године председава Теофил Панчић добитника НИН-ове награде прогласиће на светог Јована, 20. јануара.

Видосав Стевановић уколико добије престижну награду по други пут стаће раме уз раме са Добрицом Ћосићем, Драганом Великићем и Живојином Павловићем, двоструким НИН-овцима.

Стевановић каже да ће неоптерећено дочекти одлуку жирија, јер тридесет година живи повучено из књижевних кругова и без обзира да ли ће је поново добити или не, Видосав Стевановић каже да је за њега главна борба за читаоца.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *