Запошљавање младих приоритет локалне самоуправе у 2020. години

Највећи проблем младих данас је свакако незапосленост. Локална самоуправа је у 2019. години аплицирала код Министарства омладине и спорта са два пројекта да би ублажила овај проблем. Министарство омладине и спорта одобрило је 3 милиона 157 хиљада динара.

Као најважнији, издвојили су се пројекти: Повећање запослености кроз модел пословних симулација и преносивих вештина и Нови послови за младе у Крагујевцу.

Планирани буџет за омладину за следећу годину износи 3,5 милиона динара. У локалној самоуправи наводе да је приоритет у 2020. години запошљавање младих. Пажња ће бити посвећена и најмлађим Крагујевчанима кроз пројекте обнове вртића.

Први пројекат којим је локална самоуправа почела да решава проблем незапослености младих реализован је већ почетком 2019. године.

Пројекат под називом: Повећање запослености кроз модел пословних симулација и преносивих вештина базирао се на 2 циљне групе.

Прву су чинили заинтересовани за покретање посла, намењена младим незапосленим људима, старости од 19 до 30 година који су имали прилику да покрену сопствена предузећа уз подршку Града.

Друга група је обављала стручну праксу у друштвено-одговорним предузећима у нашем граду.

Уз помоћ пројекта, петоро младих је основало сопствене фирме. Четворо практиканата остало је да ради у изабраним предузећима.

Други пројекат био је комплекснији и базирао се на 3 циљне групе.

Из локалне самоуправе наводе да је буџет за младе за следећу годину обезбеђен и да износи 3,5 милиона динара.

Поред бројних пројеката који су у плану, а тичу се омладинске политике, издвајају да ће пажњу поклонити и најмлађима. Приоритет за крај текуће и почетак наредне године јесте обнављање вртића „Црвенкапа“.

Поред решавања текућих проблема, у локалној самоуправи поручују да је битна и информисаност младих о градовима побратимима нашег града.

Крагујевац ће, стога, попут модерних метропола добити и путоказ који ће стајати на улазу у Велики парк.

За разлику од других градова, уместо имена познатих туристичких дестинација, крагујевачки путоказ ће на себи носити имена градова побратима са којима Крагујевац већ годинама одржава сарадњу и пријатељске односе.

Извештава новинарка РТК Јелена Јовановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *