„Пажљивкова смотра“ у основним школама и предшколским установама

У оквиру националног саобраћајно-образовног пројекта „Пажљивкова смотра“ у  11 основних школа и две предшколске установе на територији Крагујевца, организован је први круг такмичења о познавању правила за безбедно учешће малишана у саобраћају.

Циљ овог пројекта је унапређење постојећих и стицања нових знања, како би деца била што безбеднија у саобраћају као пешаци.

Ученици првог и другог разреда су, уз помоћ својих учитеља али и међусобно, кроз игру и дружење, утврдили постојећа и усвојили нова знања о безбедном учествовању у саобраћају.

Кроз решавање тестова, који су прилагођени њиховом узрасту, деца препознају реалне ситуације које могу да се догоде на улици и на тај начин усвајају правила понашања пешака.

Са правилима, како се прелази улица, на који начин се деца превозе у аутомобилу, или како се треба понашати током шетње на тротоару, ученици првог и другог разреда су већ добро упознати.

Сви малишани, који полазе у први разред добијају илустровану књигу „Пажљивкова правила у саобраћају“ на основу које учитељи и васпитачи током читаве године могу са децом да обрађују разне теме везане за правила и понашање у саобраћају и на тај начин се припреме за такмичење.

Крагујевац у овом пројекту учествује први пут.

Након школских такмичења, следи општинско, окружно и републичко надметање у знању о правилима у саобраћају. У Србији се пројекат „Пажљивкова смотра“ одржава трећу годину заредом.

Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *