ПД „Жежељ“ обележило и уредило две стазе на Гледићким планинама

Планинарско друштво „Жежељ“ обележило је две стазе на Гледићким планинама.

Циљ акције је да љубитељи природе који желе да планинаре, без водича могу да прошетају овим стазама.

Са обележавањем стаза наставиће и у овој години.

Мала група ентизијаста и заљубљеника у природу основала је Планинарско друштво „Жежељ“ 1. марта 1992. године, а за потребе планинарског дома, добило је на коришћење објекат бивше школе у селу Аџине ливаде.

Ово веома активно друштво у претходне три године, у просеку је, годишње, организовало 72 акције.

У 2019. имало је око 250 чланова, а прошле године тај број се повећао за стотину.

Прошле године је успешно реализовало пројекат „Планина је ту – корак за квалитетнији живот“ у оквиру кога су уређене и обележене две пешачке стазе на Гледићким планинама.

Стаза у дужини од 16,5 километара, Планинарски дом Аџине ливаде – манастир Каменац, може да се пређе за седам сати, обележена је инфо таблом, планинарским путоказима и ознакама.

Кружна стаза Бајчетина – Церје – Гледићки Црни врх – Бајчетина, дуга је 10,5 километара, а може да се пређе за 4 сата и 30 минута.

У плану је да се и ове године ради на обележавању пешачких стаза Гледићке трансферзале.

У Планинарском друштву „Жежељ“ очекују да ће ове године моћи да организују традиционалну акцију „Гледићке трансверзале“, како би се окупили планинари из целе Србије и упознали ове пределе.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *